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Letter to a Private Attorney dated April 8, 1982

        This responds to your letter of March 24, 1982 requesting our
   opinion on a matter calling for an interpretation as to whether
   the Ethics in Government Act of 1978 ("the Act") would bar a
   former employee of [an agency] from participating in an
   adjudicatory proceeding at the [agency] as an expert witness.

        The relevant facts, as we understand them, are as follows:

        The former Government employee was employed by the [agency] as
   the section chief of an office that analyzed certain aspects of
   proposed rate increases in adjudicatory proceedings to contest
   such increases.1

        Your client filed a proposed rate increase applicable to the
   movements of a particular commodity between a large number of
   specified origin and destination points. The increase was
   challenged and became the subject of a proceeding.

        You indicate that the former employee participated in the
   proceeding, that he analyzed certain testimony and studies filed
   by your client, and that he represented the [agency] in a meeting
   with an important witness of your client to discuss certain
   technical aspects of the [agency's] requirements for one of these
   studies.  Additionally, he prepared a draft of a portion of the
   [agency's] decision dealing with the areas within his expertise
   and consulted with and advised members of the [agency] and other
   staff members concerning the areas of the decision for which he
   was responsible.  Throughout the proceeding, the former employee
   had access to confidential information of your client that was
   the subject of a protective order prohibiting its use outside the
   proceeding.2

        One of the parties, which protested the proposed rate increase
   and participated in the first proceeding, thereafter filed a
   complaint pursuant to [a statute, citation deleted] challenging
   the rates applicable to its movements of the same commodity at
   issue in the first proceeding.  This party has asked the former
   Government employee, who is now employed as a private consultant,
   to prepare an analysis of the issues he analyzed in the first



   proceeding and to testify concerning the results of this analysis
   in the second proceeding.

        You suggest that the first proceeding involved a large number
   of movements of one commodity and that the former Government
   employee has been asked to analyze the same movements of the same
   commodity that were at issue in the first proceeding.  Further,
   the [agency's] decision in the first proceeding was served
   approximately two years ago, and that the rates covered by the
   new complaint (second proceeding) are the same rates (adjusted to
   reflect general increase) that were attacked in the first
   proceeding.  The first proceeding is still pending before the
   [agency] on reopening and the second proceeding is about to go to
   hearing.

        On the facts as you present them, it would appear that the
   former employee participated personally and substantially in the
   first proceeding and that such participation would subject him to
   the permanent bars of 18 U.S.C. § 207(a).  His drafting of
   portions of the [agency's] decision in the first proceeding is
   clearly a direct involvement in a particular matter involving
   specific parties (5 C.F.R. Part 737.5). Further, the restraints
   of section 207(a) are intended to include expert witness
   testimony. Such testimony would not fall within the exception
   carved out by 18 U.S.C. § 207(h); your basic citations to the
   legislative history surrounding the Act are correct on these
   points. However, since we are not fully aware of the nature of
   the former Government employee's expertise, we cannot speak to
   whether he may avail himself of the exceptions set forth in
   5 C.F.R. Part 737.19(b).

        Your letter has framed the main issue of inquiry as whether
   the second proceeding is the "same particular matter involving a
   specific party" as the first proceeding.  You go on to say that
   you believe that the "same particular matter" test involves a
   broader concept than whether there is merely one or two
   proceedings.  We, of course, agree.  As you have pointed out,
   5 C.F.R. Part 737.5(c)(4) makes it clear that same particular
   matter may continue in another form or in part.

        Because the information you presented in your letter was not
   specific with regard to the actual identity of the proceedings
   and the parties and because we did not discuss this question with
   [the agency], we are not in a position to determine conclusively
   whether the second proceeding involves the same particular matter



   as the first.  Your letter does, however, raise a distinct
   possibility that this is the case.  We would suggest that in the
   event the former employee does testify in the second proceeding,
   this issue be brought to the attention of the [agency].  In the
   alternative, if you wish to identify the parties and the
   proceeding involved, we could seek information from the [agency]
   as to its position on the nature of the second proceeding and the
   effect the former employee's testimony may have upon that
   proceeding and then could prepare a more definitive opinion.

                                           Sincerely,

                                           J. Jackson Walter
                                           Director

----------------------
1 You have suggested that because you do not wish to embarrass
unnecessarily the individual involved, you have not included identifying
details in your request.  Consequently, we have not discussed the case with
the [agency]

2 Your letter indicates that the former Government employee was not
an employee at a level referred to in 18 U.S.C.  § 207(d)(1), and that he
ceased being a [an agency] employee about two years ago.


